ДЗИ по български език и литература


МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

19 май 2017 година

 


12и клас - Бълг. ез. и литература - Външно оценяване
1. В кой ред НЕ е допусната правописна грешка?

2. В кой ред е допусната правописна грешка?

3. В кой от редовете НЕ е допусната правописна грешка?

4. В кой от редовете е допусната правописна грешка?

5. В кое от изреченията е допусната правописна грешка?

6. В коя от подчертаните думи е допусната граматична грешка?

Защитата на двамата обвиняеми, които бяха обрали няколко златарски магазина и бяха откраднали над двеста златни предмета, между които и 30 диамантени пръстени, беше поета от тримата най-известни адвокати в града.7. В кое от изреченията е допусната граматична грешка?

8. В кое от изреченията е допусната граматична грешка?

9. В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка?

10. В кое от изреченията НЕ е допусната пунктуационна грешка?

11. В кое изречение НЕ е допусната лексикална грешка?

12. В кой ред фразеологичните словосъчетания са синоними?

13. От кое стихотворение е посоченият откъс?

Всички те знаят:
„Отечеството
е в опасност!“
Прекрасно:
но – що е отечество?


14. В кой ред всички творби са написани от Иван Вазов?

15. Тиха и Величко са герои от творбата:

16. Коя от изброените творби е лирическа миниатюра?

17. В коя от посочените творби с хумористичен тон са представени жизнерадостта и любознателността на възрожденските българи?

18. В кой от редовете и в двете творби на Христо Ботев се появява мотивът за неизживяната младост?

19. Кое твърдение НЕ е вярно за творчеството на Христо Смирненски?

20. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно?

21. Каква композиционна роля изпълнява пресъздаването на разрушителната природна стихия в поемата „Градушка“?

22. Какво е подчертаното изразно средство?

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси…


Прочетете двата текста и изпълнете задачите към тях (от 23. до 32. включително)!

ТЕКСТ 1
Пчелният мед е хранителен течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете. Медоносните пчели спомагат и за опрашването на растенията. Пчелите изсмукват с хоботчето си нектара от растението и го събират в медовото си стомахче. Обогатеният с ензими нектар се пренася от пчелата към кошера. Количеството нектар, което донася една пчела, е от 45 до 60 мг. То се предава на 4 – 5 кошерни пчели, които на свой ред го предават на 8 – 10 други, наречени приемачки. Пчелите го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето, като така изпаряват водата от нектара. Когато водното съдържание намалее до 35 – 40%, пчелите го отлагат под формата на малки капчици по стените или дъното на восъчната килийка и постепенно я изпълват. Когато водното съдържание в нектара достигне 15 – 20%, а количеството на захарозата под действието на ензимите достигне до 5%, нектарът се превръща в пчелен мед.
Медът е комбинация от захари и други съставки. Медът е основно фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (около 31%), което го прави сходен до синтетично получения захарен сироп, който е около 48% фруктоза, 47% глюкоза и 5% захароза. В меда има и други въглехидрати, следи от някои витамини и минерали, ензими и др. Както всички останали хранителни подсладители, медът е основно захари и не е значим източник на витамини и минерали. Точният състав на меда зависи от цветовете, които пчелите са опрашвали.
Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на освобождаваща се бързо енергия и на лесноусвоими въглехидрати. Използва се при лечение на гастрити и на променена киселинност на стомаха. Оказва лечебен ефект при заболявания на дихателната система, при чернодробни заболявания, а също и при възпаления на кожата и на лигавиците, което се дължи на антибактериалното му действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки.

ТЕКСТ 2
От десетилетия произвеждате мед и други пчелни продукти. Какво представлява медът?
– Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растенията, преработват го, обогатяват го с ензими и го складират във восъчни пити. Още древните гърци обожавали меда, приемайки го за важен елемент при храненето. Това намира отражение и в митологията им – амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. Пчелният мед е подходящ за всички възрасти.
Какви са ползите от консумацията на мед?
– Укрепва имунната система, защото притежава удивителното свойство да унищожава бактериите. Дава енергия, облекчава болките в гърлото и намалява кашлицата. Пречиства организма от токсините. В пчелния мед се съдържат вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия. Медът дава сила и издръжливост на трениращите. Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на възрастни хора и на деца, а също и на хора, които се възстановяват след продължително боледуване.
Какво количество мед може да се приема дневно?
– Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, но 1,5 – 2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около сто грама. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около тридесет грама на ден. Приемането на по-големи дози пчелен мед вреди на организма и изтощава задстомашната жлеза.
Как да съхраняваме меда?
– Медът е един от най-трайните хранителни продукти, има неограничена трайност. Съхранява се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични или дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми. Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване ферментите в пчелния мед се разрушават. При температура над 150° животворният балсам става просто въглехидратна смес. Медът не бива да се съхранява в метални съдове заради киселините, съдържащи се в него. Те може да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда.23. От коя сфера на общуване е текст 1?24. Кое от посочените твърдения е вярно за текст 1?

25. Какво е значението на думата нектар, използвана в текст 1?

26. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно според текст 1?27. От коя сфера на общуване е текст 2?

28. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно според текст 2?

29. Използваната в текст 2 дума ензими, е:

30. Кое от посочените твърдения е вярно според текст 2?

31. Изброени са факти от двата текста, както и факти, които липсват в тях. Посочете САМО ЧЕТИРИТЕ факта, които ПРИСЪСТВАТ в посочените текстове.

32. Запишете кое е ОБЩОТО, за което се говори в ДВАТА текста.
На отделен лист в рамките на 2-3 изречения формулирайте собствена теза по една от посочените теми:

Пчелният мед и храненето


Медът и нашето здраве


Запишете на отделен лист сбито и кратко основното в съдържанието на текст 1.

За всяко празно място изберете НАЙ-УМЕСТНАТА от думите и я запишете срещу съответната буква в задачи 33,34,35 и 36.

Токио е международен финансов център, в който се намират ……… (А) на някои от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании. Освен това е център на транспортната, на издателската и на телевизионната ……… (Б). По време на централизацията на японската икономика много големи фирми се ……… (В) от градове като Осака в Токио, за да са по-близо до правителството. Тази ……… (Г) постепенно намалява с бързото нарастване на населението и с поскъпването на живота в японската столица.33. А) седалищата, огнищата, работниците


34. Б) търговия, продукция, индустрия


35. В) преместват, прекарват, транспортират


36. Г) традиция, тенденция, алтернатива


37. Запишете правилната ФОРМА на местоименията, поставени в скоби:

Какво ще се случи по-нататък, на (никой/никого) не беше известно.
38. Запишете правилната ФОРМА на местоименията, поставени в скоби:

Новодошлият изглеждаше като ученик, (чийто/чиито) родители често го наказват.
39. Запишете правилната ФОРМА на местоименията, поставени в скоби:

Археолозите изразиха (своята/тяхната) благодарност към всички, които са участвали в разкопките.
40. Запишете правилната ФОРМА на местоименията, поставени в скоби:

Момичето закъснявало и цялото (му/ѝ) семейство било разтревожено.
41. Запишете правилната ФОРМА на членуване на думата, поставена в скоби:

(Приятел) ми ще кандидатства42. Запишете правилната ФОРМА на членуване на думата, поставена в скоби:

Ще кандидатства в (Софийски) университет „Св. Климент Охридски“.43. Запишете правилната ФОРМА на членуване на думата, поставена в скоби:

Само там има обучение по (специалност), която си е избрал.44. Запишете правилната учтива форма на думата, поставена в скоби:

Госпожице, разбирам как сте се (чувствал).45. Запишете правилната учтива форма на думата, поставена в скоби:

Госпожице, след като сте (спечелил) конкурса за млади дарования....46. Запишете правилната учтива форма на думата, поставена в скоби:

Госпожице, бяхте (развълнуван) от успеха, нали?В текста са пропуснати САМО ПЕТ препинателни знака. Препишете текста на отделен лист, като ПОСТАВИТЕ пропуснатите знаци.

Според фолклорните представи, ако магьосница се сдобие с разковниче тя може да отключва и да заключва късмета на всеки човек. Вярването на българите, че билките имат магическа сила намира израз и във фолклорните песни. Хората вярвали, че магическите способности, присъщи на билката се прехвърлят върху носителката на името. В една народна песен се пее следното Билянка с билки сторена и на билката кръстена.47. Посочете с ЦИТАТИ от текста ДВА примера, които разкриват страданието на лирическия герой в стихотворението „Спи градът“.

Спи градът в безшумните тъми.
На нощта неверна верен син,
бродя аз бездомен и самин –
а дъждът ръми, ръми, ръми...


Трепнали край черните стени,
стъпките размерено кънтят
и след мен невидими вървят
жалби за преминалите дни.


Образът на милото дете,
нявга озарило моя праг,
в спомени възкръсва – чист и драг –
и скръбта расте, расте, расте...


Тя дойде – дете – с пробуден жар,
с пламенна усмивка на уста,
но възжаждал вечна красота,
аз отвъргнах тленния ѝ дар.


Миналото – ах, остана то
тъмен край, от скърби заледен
и оттам отпраща тя към мен
своя скръбен вик: защо, защо?


Спи градът в безшумните тъми.
На нощта неверна верен син,
бродя аз бездомен и самин –
а дъждът ръми, ръми, ръми…


Със СВОИ ДУМИ посочете на отделен лист два примера, чрез които в стихотворението се разкрива противопоставянето между миналото и настоящето.

48. Свържете с името на автора съответния герой:

Торашко49. Свържете с името на автора съответния герой:

Борис Морев50. Свържете с литературната творба съответния герой:

дядо Матейко51. Свържете с литературната творба съответния герой:

дядо Матей Маргалака52. Свържете заглавието на творбата с нейния автор:

Ний53. Свържете заглавието на творбата с нейния автор:

Елегия


Прочетете откъса от разказа „Албена“ от Йордан Йовков и напишете аргументативен текст в обем до 4 страници на тема

Човекът между ценностите на общността и личния порив“.

Преди текста отбележете жанра му – интерпретативно съчинение или есе.

А Албена беше вече близо. Тя вървеше напред, а след нея двамата стражари. Нямаше човек, който да не познаваше Албена, но като я видяха пак отблизо, всички затаиха дъх. Албена си беше същата Албена, само че не се смееше, очите ѝ не играеха, както по-рано, а наведени под тънките вежди гледаха надолу. Носеше син сукман и къса скуртейка с лисици. Ръцете си държеше смирено отпред, като че отиваше на черква. Но когато тя се намери между двете стени от хора и дигна очи, тоя поглед, който познаваше всеки мъж и който сега беше още по-хубав, защото беше натегнал от мъка, и тия тънки вежди, и това бяло лице – от нея сякаш полъхна магия, която укротяваше и обвързваше. Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха, а патерицата на дяда Влася не се и помръдна.
И в тая тишина, в тия няколко мига стана чудо, обърнаха се и най-коравите сърца, жалост и доброта светна в очите на мъже и на жени.
– Мари, Албено, мари, дъще – проплака женски глас, – какво направи, Албено!
– Ах, Албено, Албено!
Албена се спира.
– Лельо Димке – вика тя, – прощавай! – После, като се обърна на другата страна: – Люцо, Тудорке, Савке, прощавайте! Сбогом, сбогом ви на всички!
Мнозина вече плачеха. А Албена вървеше все тъй спокойно скръбна, все тъй хубава.
– Прощавайте! – извика тя на всички. – Млада съм, сгреших. Прощавайте!
Захълцаха хора и се стълпиха към нея. Жените наваляха най-много към нея, а стражарите ги връщаха. Тогава нейде отзад, гневен и разтреперан, се чу гласът на дяда Влася:
– Момчета, дръжте, не я давайте. Какво е селото без Албена!
Албена стигна до каруцата, качи се и, както беше права, извика още веднъж:
– Сгреших. Прощавайте!
После седна и замълча. Тогава доведоха детето ѝ – същото, което я беше издало. И като видяха как тя го прегърна и целуна, не остана вече човек, който да не усети сълзи на очите си.
Изведнъж мелницата спря. Моторът, който непрекъснато дене и ноще беше тупал горе в железния комин като сърце, изведнъж спря и замлъкна. Помислиха, че нещо се е повредило. Но ето из широките врати на мелницата се показа Нягул, майсторът на камъните, промъкваше се измежду колята и конете и идеше насам. „Може да е спрял мелницата, за да погледа и той“ – казаха си някои.
Но Нягул си отвори път, дойде до каруцата и като си облече палтото – късо шаечно палто с кожена яка, – скочи на каруцата и седна до Албена. Ахнаха отвсякъде: ако Нягул се шегуваше, щеше да се смее, а той беше побелял като платно.
– Долу! – викна му стражарят и го хвана за рамото. – Слизай!
– Няма да сляза – продума Нягул. – Аз убих Куцара.
– Какво, какво каза. . . – завика Марин Чокоя, който беше кметски наместник. – И таз хубава, може ли?
Старшият махна с ръка.
– Право ли казва? – попита той Албена.
Албена кимна с глава и заплака. Около каруцата се натискаше плътна маса с хора. И сякаш сега се отвориха очите на всички и видяха, че и Нягул беше рус и хубавеляк, че калпакът му е бутнат назад, а перчанът му разбъркан. И носеше и той късо шаечно палто с кожена яка. Всичко стана ясно като ден.
Завикаха, загълчаха всички. Когато учудването попремина, жалостта към Албена изчезна в един миг. Жените пак я застреляха с очи, пълни с омраза, нейде назад се издигна патерицата на дяда Влася. „Кучката – викаше той, – развали още една къща!“ Връз лицата на мъжете падна облак и макар че за Албена не казваха още нищо, като че не можеха да търпят и Нягула да седи до нея. Но всичко дойде тъй бързо и тъй неочаквано, че никой не знаеше още какво да мисли и какво да приказва.